Verslaafd aan stress?
Stress bij de oermens
We lijken soms als de oermens uit een lang verleden die constant opgejaagd is, of jaagt op dieren om te overleven…
Toen deze ging jagen werd deze bij de confrontatie met één of ander wild dier, zoals een sabeltijger, gedwongen in drie mogelijke reactiesystemen, de drie V’s: vechten, vluchten of verstarren.
Vechten: hij ging het gevecht aan met de sabeltijger, vermoedelijk verloor die het gevecht… vluchten: hij liep bang weg en wist zich te verbergen voor de sabeltijger, waardoor hij dit overleefde, of verstarren: men was verlamd, kon niets meer doen, waardoor die oermens niet aantrekkelijk leek voor de sabeltijger, het is in de dierenwereld onaantrekkelijk om een verlamd dier op te eten… meestal is dit een teken van ziekte en wordt het stukje mensenvlees niet opgepeuzeld. Wat een geluk dat er drie mogelijke reactiescenario’s zijn, want mochten ze allemaal vechten, zouden er maar weinig overlevende oermensen geweest zijn voor het huidige nageslacht…
Het is niet zomaar een keuze dat die oermens maakte om op een bepaalde manier te gaan reageren, het was een reflex, men stond er niet bij stil voor men reageerde… Maar één ding was zeker, na het vechten (als hij dit overleefde) en het vluchten, ging de oermens rusten, om van alle activiteit en stress te bekomen… zo kon het lichaam herstellen en kwam men terug op ‘zijn plooi’. Na het verstarren of verlammen is de natuurlijk reflex ook dat het lichaam begint te trillen omdat alle energie die opgewekt werd in het lichaam ook eruit moet, dit zal men ook maar bekomen door voldoende rust te nemen zodat alle spanningen loskomen…
Eustress? Euhmm?
Stress hoeft niet altijd negatief te zijn. Mochten we geen stress ervaren zouden we ook maar weinig bereiken in ons leven. Dan ging Edison misschien nooit de lamp uitgevonden hebben… of zou een baby nooit leren stappen en zou die opgegeven hebben bij deze eerste val… Stress kan ook positief zijn, die ervaren we zelf elke dag, en deze wordt ‘eustress’ genoemd. Het gaat over de stress die we ervaren als we een project moeten afmaken of een deadline moeten behalen of iets nieuws willen starten… het is de ‘boost’ die nodig is om onze doelen te kunnen bereiken.
Het verschil tussen negatieve en positieve stress houdt dan ook vooral in dat de eustress van kortere en bepaalde duur is, waar dat negatieve stress eerder chronisch of langdurig zal zijn en leidt tot negatieve effecten…
Dagdagelijkse stress
Net als de oermens heeft ons lichaam constant het gevoel van te moeten vechten, vluchten of verlammen. Maar ipv een sabeltijger waar we tegen vechten of vluchten, zijn het de telefoontjes, mails, vragen van collega’s, ons kind die bij het ’s morgens vertrekken een ganse chocopot laat vallen op zijn nieuwe schoenen, of de kleinste die net een ‘kakapamper’ heeft als je deze net in de auto steekt en je niet anders kan dan terug naar binnen te lopen om die opnieuw voor de derde keer die morgen te verversen… of dan nog een half uur in de file staan terwijl je bij die o zo belangrijke vergadering moet zijn…
Wat gebeurt dan? Ons lichaam zal denken dat we moeten vechten of vluchten en dit doen we soms ook wel echt… verbaal met woorden of in gedachten… ons hoofd slaat tilt. Op zo’n moment kunnen we gewoon NIET denken… Want we moeten overleven, elke prikkel als die telefoon, mail… zijn signalen dat er gevaar is, te vergelijken met die sabeltijger uit de oertijd, maar het zijn die files, telefoons, die lastige bazen… die net als die sabeltijger stress in ons lichaam veroorzaken…
So what’s the problem??
Wat is dan het probleem? Wel, in tegenstelling tot die oermens die in zijn veilige grot een dutje deed, stoppen die gevaarsignalen niet bij ons. Er worden constant signalen gegeven van ‘het is niet veilig’, ‘er is gevaar’, … misschien zien wij dit in onze mind dit niet zo, maar wees er zeker van, het lichaam kent het verschil niet met die sabeltijger en mails, telefoontjes, een moeilijke baas of huilende baby… Alleen nam die oermens echt wel zijn tijd voor herstel van al die stress, en wij als ‘moderne’ mens, kunnen ons dit helemaal niet permitteren… er is geen tijd voor, we zien het ontspannen en rusten vooral en alleen als tijdsverlies…
Iedereen verslaafd aan stress??
Waarom heeft iedereen het zo ‘druk’. Het blijkt ook een modetrend te zijn, als je vraagt hoe is het… dan volgt er meestal een antwoord in de zin van ‘druk’, maar goed, of bij enkelen zou je horen ‘druk, maar niet goed’. Vaak hebben we het dan ook te druk om op dit antwoord in te gaan… Want we moeten naar hier of naar daar of dit of dat vlug doen. Zo begint het al van ’s morgens vroeg. De wekker, opstaan, vlug wassen, vlug de kinderen wekken… vlug, vlug, vlug…
Iedereen moet dit of dat bereiken, de doelen worden steeds maar groter, we moeten dit en dat kunnen of hebben om ‘gelukkig’ te zijn. We kunnen niet gelukkig zijn zonder die boost van stress of adrenaline… Wat met het ‘modale’ leven? Een moeder die meer thuis voor de kinderen, tijd voor jezelf durven en kunnen nemen om te relaxen? We moeten, moeten, moeten… dit of dat bereiken… wanneer is het nog goed genoeg? Wanneer zijn we content met wat we hebben?
Het lijkt normaal te zijn om geen tijd meer te maken voor rust, slaap (link naar een artikel omtrent slaap), genieten, … want ‘bezig zijn’ en drukte lijken populair te zijn. We moeten overal aanwezig, bereikbaar en zichtbaar zijn om ‘normaal’ te zijn, om ‘erbij te horen’, … Maar wat als je niet uit die modetrend van ‘drukte’ stapt?
GSM-stress…
Je kent het waarschijnlijk ook wel, je bent je gsm vergeten en je moet kost wat kost hem eerst halen, want het voelt niet goed… We voelen ons ‘naakt’ zonder. Want we zijn niet bereikbaar, we zouden eens dit of dat moeten missen… Je leest er meer over in het artikel ‘Stress en sociale media’