Iedereen aan het mediteren bij stress, angst of depressie??
09 december 2019 
in Angst
4 min. leestijd

Iedereen aan het mediteren bij stress, angst of depressie??

De rush van elke dag…

Met zijn allen verlangen we naar rust en stilte gezien we elke dag ons haasten op onmogelijk te volhouden manieren… We verlangen ernaar om rust in ons hoofd te krijgen en ons hart opnieuw te openen…

Daarin kan meditatie ons helpen.

Meditatie helpt ons bewust te worden van wat ons afleidt. Elke keer je aan het mediteren bent en afgeleid wordt, wordt je hiervan bewust… je leert wat jou elke dag van jouw focus weghaalt… Door hierin te oefenen via meditatie, wordt onze focus overdag ook veel beter…

Is mediteren goed voor iedereen?

In verschillende culturen is mediteren een dagelijks ritueel die aan het begin van de dag beoefend wordt. Net als tandenpoetsen en je wassen.

Maar is mediteren eigenlijk wel goed voor iedereen?

De meesten zouden hierop antwoorden, ja, mediteren is goed voor iedereen…

Mijn mening verschilt hiervan lichtjes…

Mediteren is goed voor elke ‘modale’ mens. Maar heb je last van een depressie of pieker je erg vaak of heb je angstaanvallen? Dan raad ik je aan om samen met een coach, therapeut of in groep te gaan mediteren.

Het is zo dat je naar binnen gaat met je gedachten en als je dan op je eentje gaat mediteren, dan kan je op een bepaald moment wel helemaal vastlopen in jouw gedachten… Dan wordt het piekeren soms niet minder maar net heviger…

Daarom raad ik het aan om jou steeds te laten begeleiden bij een depressie, angst of hevig piekeren…

Voordelen om in groep te mediteren?

In groep mediteren geeft een andere dimensie. Je voelt de rust en de stilte in de groep, je communiceert met jezelf en de anderen zonder werkelijk te gaan praten met die anderen. Nadien kan je ook jouw ervaring delen… want mediteren is helemaal niet simpel… het kan erg lastig zijn om te blijven zitten of liggen… Het helpt jou volhouden want zien mediteren doet mediteren… je kan leren van elkaar… je kan nieuwe soorten meditaties gaan uitproberen, of een andere houding aanleren… je verbindt jezelf met anderen die dezelfde doelen of interesses hebben… want mediteren is heus nog niet zo populair als ‘start to run’.
Het is helemaal niet zo simpel om het ook werkelijk te blijven doen… zie het als gaan zwemmen of gaan lopen, soms heb je er echt geen zin in, maar nadien voel je dat het deugd deed…

Mediteren tegen stress en angst

Hoe start je nu met mediteren?

Je kan starten door je bij een meditatiegroep te gaan aansluiten zo is er op dit moment in Roeselare ‘mediteren met David’ of kan je jou aansluiten bij een 8 weken training mindfulness, maar je kan er ook voor kiezen om jou persoonlijk te laten begeleiden om te leren mediteren. Unwind your mind zal in de toekomst ook groepssessies aanbieden, maar doet nu reeds individuele sessies om te leren mediteren.

Maar als je op je eentje start met mediteren zorg dan op voorhand voor het volgende:

  • een rustige plaats, waar je ook tijdens je meditatie niet gestoord wordt
  • Je kan ervoor kiezen om een kaarsje aan te steken en een altaartje te maken met mooie herinneringen of een leuk geurtje of een mooie prent of foto.
  • Draag gemakkelijke kledij.
  • Maak de plaats gezellig en prikkelarm, leg kussens, dekens, een matje of ga zitten in een heerlijke comfy stoel of zetel. Maar je kan ook gebruik maken van een meditatiekussen. Zorg er vooral voor dat je heupen hoger komen dan je knieën als je in ‘kleermakerszit’ gaat zitten. Dit kan door een meditatiekussen te gebruiken. Het voordeel van te zitten is dat je een open houding hebt en gemakkelijker je aandacht erbij kan houden.
  • Zorg ervoor dat je recht zit, je hoofd rechtop je ruggenwervels, en ofwel je voeten op de grond of gekruist. Je kan ook kiezen om te gaan liggen, maar leg dan wel zeker een kussen onder je knieën en zorg dat je niet in slaap valt.
  • Zorg ervoor dat je warm genoeg hebt, want vaak als je ontspannen wordt kan je lichaam afkoelen.
  • Ik leg ook altijd een zakdoek in de buurt en neem een glas water bij me voor na de meditatie. De zakdoek, omdat ik emoties loslaat tijdens het mediteren rollen er soms tranen over mijn wangen… laat dit zeker toe… als emoties naar boven komen tijdens het mediteren, vraag je dan niet af waarom of vanwaaruit… laat ze gewoon toe zonder veel vragen te stellen of er lang bij stil te staan… Als er emoties komen tijdens meditatie, is dit vaak veel rustiger dan wanneer we deze anders voelen…

Mediteren depressie

Hoe start je nu met die meditatie op je eentje?

  • Je kan gebruik maken van inspiratiekaarten om jou op te focussen (bv. ‘Art of attention’ van Erica Jago en Elena Brower, ‘Gelukkig zijn moet je durven’ van Rosalinda Weel, of jouw eigen favoriete kaarten…). Je bekijkt jouw kaart en sluit dan je ogen en focust je op die kaart en de intentie ervan.
  • Je kan ook kiezen voor een eenvoudige meditatie zoals het focussen op je ademhaling… Je eigen ademhaling heb je altijd bij je… Je sluit jouw ogen en je zegt tegen jezelf tijdens de inademing: ‘ik adem in’ en bij de  uitademing: ‘ik adem uit’. Dit kan je doen gedurende 5-20 min.
  • Je kan ook kiezen om jou te focussen op geluiden zonder ze te benoemen of op wat je voelt
  • Je kan ook elke ademhaling (dus in en uit) tellen
  • Je aandacht zal afgeleid worden, dit is heel normaal… we hebben dan ook een ‘monkey mind’, onze gedachten springen van het ene naar het andere, net zoals een aapje die van de ene tak naar de andere tak ‘swingt’… Oordeel daar niet over, of wees niet kwaad, maar wees tevreden dat je het merkt… en ga telkens terug naar hetgene waarop je jou aan het focussen was…
  • Start in het begin met 5 minuten mediteren, zet evt je alarm… Begin bij het begin, als je nog nooit mediteerde begin dan zeker niet plots met 20 min… stap per stap zal je merken dat het beter en beter lukt, maar het is ook zo dat wanneer je een drukke dag hebt het moeilijker zal zijn om je aandacht erbij te houden… Maar weet dat je elke dag, op elk moment opnieuw kan beginnen! Wees mild voor jezelf…

Een leuk filmpje over onze ‘monkey mind’ is deze:

Alvast veel succes in het temmen van jouw eigen ‘monkey mind’, wees mild en liefdevol naar jezelf…

When you’re to busy to meditate 10 minutes you should even meditate for 20 minutes!

Love, focus & light

Liefs Sara x

Over de schrijver
Psychoterapeut en coach Sara is iemand die geïnspireerd wordt door haar eigen ervaringen en de ervaringen van haar cliënten. Ze is telkens op zoek naar nieuwere methodieken die jou nog beter vooruit kunnen helpen.Als je openstaat om met je body & mind te werken dan ben je zeker en vast aan het juiste adres!

Workshops

Schrijf je in voor een workshop, en maak komaf met stress, piekeren en vermoeidheid.

Individuele begeleiding

Sara kan je helpen om jouw knopen te ontwarren. Bekijk wat individuele begeleiding kan doen.

Meer over Sara

Wie is Sara? Ontdek of zij de juiste persoon is om jou te helpen. Klik hieronder om meer te lezen.