De kracht van positieve gedachten bij stress & depressie.
Hoe positief denken je wereld kan veranderen.
Ik hoorde er al eens over, de boeken van ‘The secret’, het positieve denken, hoe je zo je leven kan veranderen… ik bekeek deze steeds met een heel erg bedenkelijke blijk. Maar toen ik zelf op research ging en zaken voor mezelf ging uittesten, bleek er toch wel waarheid in te zitten. In feite zelfs heel erg veel waarheid.
Jij hebt de macht in handen…
Een quote die ik vaak voor mezelf gebruik van uit de mindfulness: ‘ Je kan elke dag op elk moment opnieuw beginnen.’
Ken je dat zo’n dag waarbij je opstaat, je teen stoot, een glazen fles fruitsap laat vallen en je reeds onder tijdsdruk staat? Vaak durfde ik vroeger al eens denken, ‘het is weer zo’n dag waarop alles misloopt!’ En wat gebeurt dan? Ja, je raad het al, het loopt ook de ganse dag mis…
Maar heb je al eens geprobeerd om bovenstaande quote toe te passen? Zo deed ik het enkele jaren geleden.
Al begint de dag slecht, toch nam ik al mijn moed samen en zei ik tegen mezelf: ‘het is niet omdat dit gebeurd dat de rest van mijn dag zo zal lopen. Ik kan op elk moment opnieuw beginnen.’ Zo deed ik het ook en wat merkte ik? Ja, de dag verliep beter dan hij gestart was…
Placebo-effect.
Als we praten over het ‘placebo-effect’ is dit meestal niet met een positief oog erop. Dokters gebruiken het vaak als reden als het ziek zijn meer in je hoofd zit dan in je lichaam. Men gebruikte dit vroeger in de geneeskunde wanneer men vermoedde dat er geen lichamelijk probleem was… men gaf een ‘suikerpilletje’ om na te gaan of het probleem niet eerder veroorzaakt werd door de gedachten van de patiënt. Zo werkte een suikerpilletje net wel voor de patiënten. Het werd geminimaliseerd…
Maar in feite is het niet zo negatief. Dr. Bruce Lipton schreef hier een boek over. Want als we denken en geloven dat dit pilletje, die operatie of die techniek werkt, gaan we ook genezen. Men deed een onderzoek over drie groepen van mensen met eenzelfde knieprobleem. De eerste groep onderging de nodige knieoperatie, de tweede groep onderging een operatie waarbij men de knie niet herstelde maar wel de knie reinigde en de derde groep onderging de operatie niet, maar men maakte wel incisies in de knie, net zoals men de operatie werkelijk onderging. Wat zag men? Men zag dat alledrie de groepen even goed herstelden. De resultaten waren ook van de derde groep goed, waarom? Omdat men dacht dat men de herstellende operatie ondergaan had en men geloofde dat dit hun genezing zou brengen… Zo sterk is de kracht van de gedachte!!
Dus het placebo-effect hoeft niet negatief te zijn, het is uiteindelijk de kracht van onze gedachten.
Onze gedachten kunnen ons lichaam veranderen! Denk maar eens aan deze visualisatie: Je stelt je voor dat je in je keuken staat. Je neemt een citroen uit de frigo en neemt een mes en een plankje. Je snijdt de citroen open, perst deze uit in een glas en je drinkt het citroensap op… Komt het water je al in de mond??
Nocebo-effect.
Maar het omgekeerde bleek ook waar. Als men negatief denkt zal men ook negatief ervaringen opdoen. Als men gelooft dat iets niet zal lukken, als men zich visueel voorstel dat een situatie slecht afloopt dan zal deze ook slecht verlopen.
Je kent het misschien wel, je moet een vergadering voorzitten voor de eerste maal en je denkt al dat de beamer niet zal werken, dat mensen je zullen uitlachen, dat alles wat verkeerd kan lopen ook verkeerd loopt… Wat zal dan gebeuren? Je zal nerveus zijn, misschien een black-out krijgen hierdoor, de beamer werkt niet omdat je niet de juiste kabels bij hebt…
Maar als je de visuele voorstelling maakt dat alles perfect zal lopen en hoe je kan anticiperen op het goede verloop de voorstelling… En het nocebo-effect hebben we allemaal reeds ervaren, dus dit werkt waarom zou het omgekeerde dan niet werken?
Neurale snelwegen.
Ons brein bevat neurale snelwegen die zorgen voor informatieoverdracht in onze hersenen. Waneer bepaald gedrag of een bepaalde gedachte een gewoonte wordt, worden nieuwe neurale paden gelegd.
Daarom hebben we ook de neiging om steeds dezelfde neurale snelwegen te volgen bij een nieuwe situatie. Daarom is het ook zo moeilijk om nieuwe gewoonten te gaan creëren. Net alsof je op een snelweg rijdt waar reeds diepe groeven in de weg zijn en je moeilijk uit deze groeven geraakt is het moeilijk om nieuwe neurale paden/snelwegen aan te gaan maken, we hebben steeds de neiging om die wegen die er reeds liggen te gaan volgen. Daarom is het ook zo moeilijk om nieuwe gewoonten te gaan creëren. Maar het is wel mogelijk!
Neuroplasticiteit.
Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen het vermogen hebben om zich te herstellen en herstructureren. Hiermee bedoel ik dat de neurale snelwegen verbindingen kunnen verbreken en nieuwe verbindingen kunnen leggen. Maar hiervoor moeten we deze wel gaan stimuleren.
Visualiseren.
We visualiseren ons zo gemakkelijk negatieve situaties waardoor we via de self-fulfilling prophecy of ‘de zelfvervullende gedachte’ deze negatieve situatie ook werkelijk gaan ervaren, we voelen die gevoelens, net alsof die negatieve situatie zich reeds voordoet. Waarom is het dan zo moeilijk om net het omgekeerde te doen? Om net die positieve situatie ons te gaan visualiseren of voorstellen, zo ook die gevoelens van die positieve situatie te gaan ervaren en deze positieve werkelijkheid te gaan creëren? Eigenlijk is het net hetzelfde, maar slagen we er niet in om dit in de positieve zin te gaan creëren… nochtans is het mogelijk!
Dankbaarheid.
Als we dit visualiseren gaan combineren met gevoelens van dankbaarheid voor deze positieve situatie, we ervaren die positieve emoties en we zijn dankbaar voor het ervaren van deze positieve situatie, emoties, gedachten en gevoelens. Dan gaan we nieuwe neurale paden gaan leggen in onze hersenen. Dus de combinatie van die visualisatie, die dankbaarheid alsof we het reeds werkelijk meegemaakt en gevoeld hebben zorgen ervoor dat ons lichaam gelooft dat het zo is. En zo is het dan werkelijk ook… Het lichaam maakt die neurale paden waardoor we gemakkelijk deze nieuwe paden gaan volgen, waardoor het eigenlijk een gewoonte wordt.
Meer lezen?
Lees het artikel over ‘Live the connection’ en ‘Positieve affirmaties’