Neem je stress en angst in handen via hartcoherentie!
09 december 2019 
2 min. leestijd

Neem je stress en angst in handen via hartcoherentie!

Alarmmodus

Wanneer we stress of angst ervaren gaan we onze ademhaling hiervoor aanpassen. We gaan over in ‘alarmmodus’ waarbij we ofwel vechten, vluchten of verstarren.

Om deze aanpassing te kunnen doen gaan we sneller ademen, gaat onze hartslag omhoog zodat we in deze alarmmodus kunnen gaan reageren, door letterlijk te gaan vechten, vluchten of verstarren.

Onze spieren hebben meer bloed en zuurstof nodig om deze alarmrespons te kunnen volbrengen…

Verkeerd ademen…

Door spanningen, angsten en negatieve gedachten gaan veel mensen in rust eigenlijk de ademhaling aangaan alsof men in gevaar is.  Deze mensen gaan vaak te hoog, te snel of te oppervlakkig gaan ademen. Zo stijgt de zuurtegraad in het bloed en krijgt men te veel zuurstof binnen en te weinig CO2. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals wazig zicht, trillende oogleden, vermoeidheid, krop in de keel, misselijkheid, tintelingen… Bij sommige mensen leidt dit tot een acute hyperventilatieaanval.  Deze verkeerde manier van ademhalen benoemt men als chronische hyperventilatie.

Net zoals yoga, meditatie en mindfulness maar toch net anders

Hartcoherentie kan je ook via bovenstaande technieken gaan bereiken, maar vaak vinden mensen deze technieken te spiritueel, tijdsintensief of ‘niet hun ding’.

Een hartcoherentietraining is erg concreet en meetbaar. Je krijgt de theoretische achtergronden, gaat oefenen tijdens de sessies en thuis en via biofeedbackapparatuur kan je onmiddellijk zien of je de techniek al dan niet juist toepast. Indien nodig kan je onmiddellijk jouw techniek aanpassen om op een goede manier te leren ademhalen.

Wat is nu hartcoherentie?

Het is zo dat ons hartritme constant versnelt en vertraagt. Bij de inademing versnelt onze hartslag, je activeert jouw lichaam, tijdens de uitademing vertraagt onze hartslag, zo ontspant ons lichaam opnieuw. Als we dus te oppervlakkig gaan ademen gaan we ons lichaam vooral in activatie modus brengen en wordt onze hartritmevariabiliteit (HRV) erg laag. Een lage HRV komt voor bij mensen die een burn-out hebben, ziek, vermoeid of depressief zijn. Het hart heeft zich steeds moeten aanpassen waardoor het moe geworden is. Op die manier kan het hart zich niet meer flexibel aanpassen. Een lage HRV vergroot het risico op hartfalen en overlijden.  Wanneer men een hoge HRV meet, dan betekent dit dat activatie en ontspanning in evenwicht is en kan je hart zich gemakkelijk aanpassen aan wisselende situaties.

Door een ademfrequentie van 6 ademhalingen per minuut aan te gaan, 3X6min of 2x10min per dag, zorgen we voor een goede afwisseling van het versnellen en vertragen van ons hartritme. Tijdens deze hartcoherentie geeft het hart signalen aan het brein dat het veilig is, waardoor ook het gevoel hebben dat het veilig is… Niet enkel dit gebeurt maar ons angstcentrum in ons brein wordt ook gedempt en er is een stijging van ons ‘verjongingshormoon’ en een daling van cortisol, het stresshormoon.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hartcoherentie zou kunnen helpen bij kanker… maar men is duidelijk nog veel hieromtrent aan het onderzoeken.

Blijkt dat een lage HRV ervoor zorgt dat de tumorgroei zou versnellen…

Het vier stappenplan van de hartcoherentietraining

Wens jij de sessies hartcoherentie te volgen?

Download hier informatie over de hartcoherentie training. 

Breathe & believe, unwind your mind…

Liefs Sara x

Lees ook het artikel ‘Balans in je zenuwstelsel met Hartcoherentie‘ uit Psychologies Magazine

Onze training is gebaseerd op het boek ‘Blijven ademen’ van Katrien Geeraerts en Louis Van Nieuland.

Een ander interessant boek is het boek ‘Hyperventilatie ontkracht’ van Chris Lenaerts.

Over de schrijver
Psychoterapeut en coach Sara is iemand die geïnspireerd wordt door haar eigen ervaringen en de ervaringen van haar cliënten. Ze is telkens op zoek naar nieuwere methodieken die jou nog beter vooruit kunnen helpen.Als je openstaat om met je body & mind te werken dan ben je zeker en vast aan het juiste adres!

Workshops

Schrijf je in voor een workshop, en maak komaf met stress, piekeren en vermoeidheid.

Individuele begeleiding

Sara kan je helpen om jouw knopen te ontwarren. Bekijk wat individuele begeleiding kan doen.

Meer over Sara

Wie is Sara? Ontdek of zij de juiste persoon is om jou te helpen. Klik hieronder om meer te lezen.